sol
Sağ

Prusias ad Hypium'un Bilinmeyenlerini Arkeolog Erdoğan Anlattı

Kültür 26.07.2023 - 16:20, Güncelleme: 07.08.2023 - 06:54 5645+ kez okundu.
 

Prusias ad Hypium'un Bilinmeyenlerini Arkeolog Erdoğan Anlattı

Düzce Konuralp’te bulunan Prusias Ad Hypium (Melen) Antik Kenti, ziyaretçilerinin ilgi odağı oluyor. Düzce Belediyesi Kültür İşleri Müdürlüğü’nde görevli Arkeolog Koray Erdoğan, kazı alanındaki çalışmalarla ilgili bilgi verdi.
Düzce'de, tarihi milattan önce 3. yüzyıla dayanan Prusias ad Hypium Antik Kenti'nde yürütülen kazı çalışmalarının yüzde 75'i tamamlandı. Konuralp Bölgesi'nde bulunan Antik Kent’te Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü’nün izniyle Düzce Belediyesi tarafından yürütülen kazı çalışmaları 3 yıldır devam ediyor. Zamanla üzerine yeni yapılar inşa edilen fakat toprak altı zenginliği bozulmayan bölgede, antik tiyatro, surlar, su kemerleri ve Roma Köprüsü gibi yapılar yer alıyor. Tiyatro bölümündeki kazılarda şimdiye kadar 2 bin yıllık olduğu değerlendirilen “Medusa”, “Mask heykelleri” ile “Groteks figürü” ve “Antik Tiyatro”'nun sahne bölümünde tonoz bulundu. Kazı çalışmalarında bulunan eserlerle ilgili bilgiler veren Arkeolog Koray Erdoğan, eserler hakkında şu açıklamaları yaptı: “Onurlandırma yazıtı Antik Kent’e sonradan getirilmiş. Antik Kent’le ilgisi olmayan bir yazıt. Üzerinde Grekçe yazılan Falcona isimli bir kentte ‘Tiberius’ olarak bildiğimiz bir komutanın aldığı zafere istinaden heykeli dikilmiş, heykel günümüze ulaşmamış, yazıtı ulaşmış. Yazıt iyi durumda. Tiyatroya sonradan getirildiğini kesin olarak biliyoruz, çünkü tiyatroyla ilgili hiçbir içerik yok içerisinde. Sütuna karşıdan baktığınızda ‘Entasis’ dediğimiz, yalancı bir eğim görebilirsiniz. İnceden kalına gider, sonra inceleşir. 3 metrelik, muhtemelen iki katlı sahne binasının ön cephesinin dekor amaçlı süsler. Hiçbir taşıyıcı amacı yok. Enteresan olan; Marmara mermerinden yapılmış, Marmara Adası’ndan getirilmiş buraya. O dönemde Melen’in geniş havzadan aktığını düşünseniz dahi Akçakoca’ya, Diapolis’e limandan yanaşan bir teknenin ters akıntıya doğru bu kadar ağırlıkla ilerlemesi akılda şüpheler yaratıyor.”
Düzce Konuralp’te bulunan Prusias Ad Hypium (Melen) Antik Kenti, ziyaretçilerinin ilgi odağı oluyor. Düzce Belediyesi Kültür İşleri Müdürlüğü’nde görevli Arkeolog Koray Erdoğan, kazı alanındaki çalışmalarla ilgili bilgi verdi.

Düzce'de, tarihi milattan önce 3. yüzyıla dayanan Prusias ad Hypium Antik Kenti'nde yürütülen kazı çalışmalarının yüzde 75'i tamamlandı.

Konuralp Bölgesi'nde bulunan Antik Kent’te Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü’nün izniyle Düzce Belediyesi tarafından yürütülen kazı çalışmaları 3 yıldır devam ediyor.

Zamanla üzerine yeni yapılar inşa edilen fakat toprak altı zenginliği bozulmayan bölgede, antik tiyatro, surlar, su kemerleri ve Roma Köprüsü gibi yapılar yer alıyor.

Tiyatro bölümündeki kazılarda şimdiye kadar 2 bin yıllık olduğu değerlendirilen “Medusa”, “Mask heykelleri” ile “Groteks figürü” ve “Antik Tiyatro”'nun sahne bölümünde tonoz bulundu.

Kazı çalışmalarında bulunan eserlerle ilgili bilgiler veren Arkeolog Koray Erdoğan, eserler hakkında şu açıklamaları yaptı: “Onurlandırma yazıtı Antik Kent’e sonradan getirilmiş. Antik Kent’le ilgisi olmayan bir yazıt. Üzerinde Grekçe yazılan Falcona isimli bir kentte ‘Tiberius’ olarak bildiğimiz bir komutanın aldığı zafere istinaden heykeli dikilmiş, heykel günümüze ulaşmamış, yazıtı ulaşmış. Yazıt iyi durumda. Tiyatroya sonradan getirildiğini kesin olarak biliyoruz, çünkü tiyatroyla ilgili hiçbir içerik yok içerisinde. Sütuna karşıdan baktığınızda ‘Entasis’ dediğimiz, yalancı bir eğim görebilirsiniz. İnceden kalına gider, sonra inceleşir. 3 metrelik, muhtemelen iki katlı sahne binasının ön cephesinin dekor amaçlı süsler. Hiçbir taşıyıcı amacı yok. Enteresan olan; Marmara mermerinden yapılmış, Marmara Adası’ndan getirilmiş buraya. O dönemde Melen’in geniş havzadan aktığını düşünseniz dahi Akçakoca’ya, Diapolis’e limandan yanaşan bir teknenin ters akıntıya doğru bu kadar ağırlıkla ilerlemesi akılda şüpheler yaratıyor.”

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve haberduzce.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.