Konuralp'te Sıra Restorasyona Geldi

M.Ö. 377 ve M.Ö. 64 yılları arasında Nikomedia başkentli, İzmit Körfezi, İstanbul, Sakarya, Düzce ve Bursa arasında kalan bölgede hüküm sürmüş Bitinya devleti krallarından I. Prusias'tan alan Prusias Ad Hypium Antik Kenti'nde yıl sonunda tamamlanması planlanan kazı çalışmalarının ardından restorasyona başlanacak.

 

Bölgede, Kültür Varlıkları Müzeler Genel Müdürlüğünün izniyle Konuralp Müze Müdürlüğü Başkanlığı’nda, Düzce Belediyesi destekleriyle başlatılan arkeolojik çalışmalar 2019 yılından bugüne 12 ay kesintisiz sürdürülüyor.

10 arkeolog ve Düzce Belediyesi tarafından sağlanan 60 kişilik personel ile ekipman desteğiyle yürütülen kazılarda bugüne kadar Medusa ve Büyük İskender heykel başları ile aslanlı mozaik gibi önemli bulgulara rastlandı.

 

Tarihte yaşanan depremler sonrası yıkıma ve değişime uğradığı tespit edilen antik kentteki kazı çalışmaları, uzman ekiplerce yürütülüyor.

Antik tiyatro, surlar, su kemerleri ve Roma Köprüsü gibi yapıların yer aldığı bölgede, tiyatro bölümündeki kazılarda şimdiye kadar 2 bin yıllık olduğu sanılan, Yunan mitolojisinde “Gorgon kardeşlerden tek ölümlü olanı ve gözlerine bakanı taşa çevirdiğine inanılan yılan saçlı, keskin dişli, dişi canavar" olarak bilinen Medusa heykel başı, mask (yüz kalıbı) heykelleri ile grotesk (eski çağ Roma yapılarında bulunan tuhaf, gülünç figürlerden oluşmuş süsleme) figürü ve tonoz (tavan örtüsü) bulundu.

Sahne bölümünün ortalarında yürütülen çalışmada ise yine Yunan mitolojisinde müziğin, sanatların, Güneş'in, ateşin ve şiirin tanrısı, kehanet yapan, bilici tanrı tanrı Apollon, Yunan mitolojisinde avcı Akteon'un kabartma heykellerine rastlandı.

 

Tiyatro yapısının büyük bölümü açığa çıkarılan kazılarda, geçen yılın son bölümünde "Dionysos Kült Mekanı"nı yansıtan aslanlı mozaik ve Antik Makedonya Krallığı'nın MÖ 336 - 323 yılları arasındaki kralı asıl adıyla III. Aleksandros veya yaygın adıyla Büyük İskender'e ait heykel başı, arkeologları heyecanlandırdı.

Halk arasında "40 Basamaklar" adıyla bilinen, yaklaşık olarak 100 metre uzunluğa ve 74 metre genişliğe sahip antik tiyatronun seyirci oturma alanı, aslan pençesi figürleriyle süslenmiş basamakları, kemerli geçitleri ve sahnesinin bir bölümü gün yüzüne çıkarıldı.

Düzce Belediyesi Kültür İşleri Müdürü Burçin Sarıcan bölgenin, korunmuşluk anlamında Anadolu coğrafyasındaki en değerli tiyatrolardan biri olarak değerlendirildiğini ifadelerine yer verdi.

Sarıcan, "Belediye Başkanımız Faruk Özlü'nün 'Tarihe bir not düşelim.' diyerek başlattığı çalışmada dünya mirasına çok büyük eserler kazandırmış olduk. Düzce Belediyesi, hem 50-60 personel ve ekipman desteği hem de buranın doğal güzelliklerinin aydınlatılmasına, çevresinin düzenlenmesine destek veriyor. Bu güzel, tarihe yansıyacak tiyatro alanımız da gün yüzüne çıkmış oldu. Bu bizim için de büyük bir mutluluk. Biz de hem ülkemiz adına hem de dünya mirasına kazandırdığımız bu güzel eser adına mutluluk duyuyoruz." ifadelerini kullandı.

 

Sarıcan son olarak, "Restorasyon için yapılacak proje tamamlanmak üzere, onun için çalışmalarımız hızlı bir şekilde yürüyor. Daha sonra bu muhteşem eseri hep beraber izleyeceğiz." dedi.

 

Siz bir de restorasyonunu tamamladığımızda görün

Konuralp Antik Kenti pic.twitter.com/hjAg25xMsu

— Düzce Belediyesi (@duzcebld) June 20, 2024