BORSA
BIST 100 13.938,48 %1,42
Altın 6.277,08 ₺/gr %0,31
Bitcoin $64.501 %1,57
Dolar 46,29 ₺ %0,15
Euro 53,60 ₺ %0,16
Sterlin 62,15 ₺ %0,10
Gümüş 101,24 ₺/gr %1,17
Ethereum $1.680,81 %0,97
İsviçre Frangı 58,08 ₺ %0,12
Kanada Doları 33,08 ₺ %0,03
Avustralya Doları 32,61 ₺ %0,10
Japon Yeni 0,00 ₺ %0,00
Suudi Riyali 12,33 ₺ %0,28
BAE Dirhemi 12,60 ₺ %0,14
Rus Rublesi 0,64 ₺ %0,18
Çin Yuanı 6,84 ₺ %0,14
DÜZCE 16°C 6.277,08 ₺/gr 46,29 ₺ 53,60 ₺
SON DAKİKA
Anasayfa Ekonomi Tek dal üretimle verim artışı hedefliyor

Tek dal üretimle verim artışı hedefliyor

Fındık üreticisi Muhammed Gündüz, atalarından kalan 20 dönümlük arazide ocak sistemine alternatif tek dal dikim gerçekleştirdi. Gündüz, makine teknik ressamı olarak çalıştığı işinden 6 yıl önce ayrılarak fındık yetiştiriciliğine yöneldi.

· 3 dk okuma · Haber Merkezi · 65 okunma
0Yorumlar
Tek dal üretimle verim artışı hedefliyor

Fındık üreticisi Muhammed Gündüz, atalarından kalan 20 dönümlük arazide ocak sistemine alternatif tek dal dikim gerçekleştirdi.

Gündüz, makine teknik ressamı olarak çalıştığı işinden 6 yıl önce ayrılarak fındık yetiştiriciliğine yöneldi.

Darıcı Mahallesi mevkisindeki 20 dönüm araziyi fındık yetiştiriciliğine uygun hale getiren Gündüz, üründe verim artışına yönelik araştırma yapmaya başladı.

Araştırmaları sonucu bazı ülkelerde ocak sistemi yerine aşılama yaparak tek dal dikim yöntemiyle verim artışı sağlandığını öğrenen Gündüz, bu metotla üretim yapmaya karar verdi.

Arazisine 15 bin aşılı fidan diken Gündüz, 1-2 sene içeresinde 3 kat artışla dönüm başı 600 kilogram verim bekliyor. 

"Örnek fidanlık olarak üreticilerimize gösteriyoruz"

Muhammet Gündüz, AA muhabirine, ocak sistemine alternatif tek dal yöntemiyle fındığın ceviz ağacı büyüklüğüne ulaşmasının beklendiğini dile getirdi.

Tek dal yöntemiyle yetiştirilecek ağacın boyunun 30 metreye, genişliğinin de 3 metreye kadar çıkabileceğini aktaran Gündüz, "Bu anaçlarımızın üzerine kendi değerli fındıklarımız olan Giresun yağlısı, çakıldak, yomra, kara fındık ve Akçakoca sarı yağlı fındığıyla aşılayıp 3 kat verimi arttıracak şekilde fındık üretmeye çalışıyoruz." dedi. 

Gündüz, şu anda 200 kilogram olan dönüm başına verimi, 600 kilograma çıkarmayı hedeflediklerini belirterek, "Şu anda Düzce ve Giresun bölgesinde dönümünden maksimum 200 kilogram fındık alınıyor. Biz verimi üçe katlama hesapları yapıyoruz. 3 metre olan fındık ağaçlarını 15 metreye kadar çıkartıp hacimsel olarak alandan daha fazla yararlanmak istiyoruz. Bir diğer avantajı da her sene kestiğimiz fındık filizi ve dal budama işlemleri. Bu yöntemde ağaç gibi büyüdüğü için filiz ve dal kesme işlemi olmuyor. Bu ağaç, hacim olarak da büyüyecek bizi işçilikten de kurtaracak." diye konuştu. 

Çeşitli ülkelerde aşılı fındık çalışması yapıldığını, bunun Türkiye'de de yaygınlaştırılmasını istediğini söyleyen Gündüz, "Biz de örnek fidanlık olarak burada üreticilerimize gösteriyoruz." ifadesini kullandı.

Gündüz, 20 dönüm alanda üretim yaptığını anlatarak, "Amacımız senede 20 bin aşılı fındık fidanı üretip fındık üreticilerine ulaştırmak. Sektöre 6 yıl kadar önce girdik. Çok para harcadık, bu şekilde fidanlama sahamız olsun, diye. Üretici az alandan daha çok üretim elde etsin, bunun hedefindeyiz şu anda." açıklamasında bulundu.



Yorumlar (0)

Yorumlar yükleniyor...

Yorum Yaz

Yorumunuz moderatör onayından sonra yayınlanacaktır.

0/1000
Güvenlik Kodu

Ekonomi Haberleri

Tümü

MÜSİAD DÜZCE YÖNETİMİ KÖLN’DE

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Düzce Şubesi yönetimi, MÜSİAD NRW Köln...

1 gün önce

İŞTE AY AY DÜZCE’NİN İHRACAT RÖNTGENİ

Düzce İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, kentin yılın ilk 5 ayına ait tarım, gıda ve orman ürünleri...

3 gün önce

DÜZCE’DE 4 AYDA 2 BİN 232 KONUT SATILDI

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından yapılan açıklamaya göre , Düzce'de 2026 yılı dört...

12 gün önce

Düzce Ekonomi 2026: OSB'ler, Sanayi, İhracat, Yatırım...

Düzce'nin organize sanayi bölgeleri (DOSB ve Düzce 2. Yeşil OSB), tarımsal üretim, ihracat...

20 gün önce

DÜZCE VE SAFRANBOLU’DAN GÜÇ BİRLİĞİ

Düzce Ticaret ve Sanayi Odası ile Safranbolu Ticaret ve Sanayi Odası arasında “Kardeş Oda...

1 ay önce

DÜZCE'DEN İHRACAT ATAĞI

Ticaret Bakanlığı verilerine göre; 2026 Ocak-Mart döneminde 40 ildeihracatartışı yaşanırken, 14...

1 ay önce

DÜZCELİ İŞ İNSANLARI GÖKESAOĞLU VE VAROL DA MASADAYDI

50 YILI AŞAN BAŞARI HİKAYESİ DüzceBelediye Başkanı Dr.Faruk Özlütarafından İstanbul'da düzenlenen...

2 ay önce

DÜZCE EKONOMİSİ İÇİN KRİTİK HAMLE

DüzceTSOYönetim Kurulu Başkanı Erdoğan Bıyık’ın ev sahipliğindeDüzceMutfak Sanatları Merkezi’nde...

2 ay önce

'GURUR KAYNAĞIMIZ SCHMID PEKİNTAŞ'

Düzce TSOYönetim Kurulu BaşkanıErdoğan Bıyıkve Yönetim Kurulu Üyesi Recep Ali Gelinoğlu, fuarın...

2 ay önce

UZUN: ÜCRETSİZ HİBRİT FİDE TEMİNİNE HAZIRIZ

"50 Köye 50 Sera" sloganıyla başlatılan proje,Düzceili ve ilçelerinde örtü altı tarımın...

2 ay önce

DÜZCE EKONOMİSİ MASADA: ERDOĞAN BIYIK’TAN İHRACAT VE...

Programda Türkiye ve dünya ekonomisindeki gelişmelerin yanı sıra Orta Doğu’daki savaşın üretim ve...

2 ay önce

DÜZCE BU YATIRIMI ÇEYREK ASIRDIR BEKLİYOR

DüzceTicaretve Sanayi Odası Olağan Meclis Toplantısı, Şehit Emniyet Müdürü Ufuk Baysan Meclis...

2 ay önce