Siyasilerden Ortak Vurgu: Siyaset İçin Değil, Üreticiye Destek İçin Eylemdeyiz!
Akçakoca'daki traktörlü eylemde Haber Düzce'ye konuşan muhalefet temsilcileri, girdi maliyetlerinin katlandığı bir dönemde üreticinin tüccara mahkum edildiğini savunarak, "TMO şartları zorlaştırıyor, fındığın girdi maliyetleri yüzde 50 artarken fiyatın düşmesi yönetim başarısızlığıdır." eleştirisinde bulundu.
Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO)'nin açıkladığı taban fiyat ile serbest piyasa arasındaki makasın 100 TL'ye kadar açılması ve fındığın 150 TL bandına gerilemesi, Akçakocalı üreticileri sokaklara döktü. Siyasi parti temsilcilerinin de birer üretici sıfatıyla rozetlerini bir kenara bırakarak katıldığı eylemde, Haber Düzce'den Gazeteci Canan Üstüner’in mikrofon uzattığı İYİ Parti İl Başkanı Demet Demir Boşver, İYİ Parti Genel Merkez Yerel Yönetimler Başkan Yardımcısı Yunus Özay Er ve Yeni Parti Düzce İl Başkanı Özcan Dağıstanlı, üreticinin yaşadığı tıkanıklığı ve çözüm önerilerini sıraladı.
İYİ PARTİ İL BAŞKANI BOŞVER: BU SADECE FINDIK FİYATI DEĞİL, 100 LİRAYI AŞAN MAZOTUN PROTESTOSUDUR!
Eyleme siyasi bir kimlikten ziyade fındık üreticileriyle dayanışma amacıyla katıldıklarını belirten İYİ Parti Düzce İl Başkanı Demet Demirboşver, şu değerlendirmeleri yaptı:
"Buradaki rozetlere bakmayın, biz de üreticiyiz. Bu eylem sadece bir fındık fiyatı protestosu değil; mazotun 100 lirayı geçtiği, işçilik ve diğer tüm girdilerin tavan yaptığı bir maliyet patlamasının protestosudur. Girdiler artmamış olsa belki bu fiyat aralığı makul olabilirdi ama önlenemeyen bir fiyat politikası var. Serbest piyasada makasın bu kadar açılmasının sebebi aradaki aracılardır. Gariban, sadece bu ürünle geçinen insanlar fındığı bekletemediği için kaça olursa olsun satmak zorunda kalıyor. Biz parti olarak 300 TL taban fiyat önermiştik, 250 TL açıklandı. İktidarın bu eylemlerle gözünü açması gerekiyor. Üretici Manisa'da üzümde, narenciyede de aynı durumda. Bu, tüm tarım girdilerindeki artışa karşı yükselen bir feryattır."
İYİ PARTİLİ ER: DÜNYANIN HİÇBİR YERİNDE GİRDİSİ ARTAN ÜRÜNÜN FİYATI DÜŞMEZ, TMO ÜRETİCİYİ İŞKENCEYLE TÜCCARA İTTİ!
İYİ Parti Genel Merkez Yerel Yönetimler Başkan Yardımcısı Yunus Özay Er, fındıkta yaşanan çöküşün yıllardır uygulanan yanlış politikaların ve tekelci yapının sonucu olduğunu vurguladı
Er, "Biz bu fındığın sayesinde okutulmuş, büyütülmüş ailelerin çocuklarıyız. Dünyada üretimin yüzde 60’ından fazlasını elimizde tuttuğumuz stratejik bir ürünü bu hale getirmeye kimsenin hakkı yok. Dünyanın hiçbir yerinde girdileri yüzde 50 ve üzerinde artan bir ürünün fiyatı gerilemez. 2026 hasat sezonunda iktidar ve yerel temsilcileri sınıfta kalmıştır. TMO mal alırken şartları, vadesini, seleksiyonunu o kadar zorlaştırıyor ki üretici pes edip tüccara mahkum kalıyor. Aradaki 100 liralık makas bir günde oluşmadı. İktidara gelseydik tarihi Narh sistemini ve piyasa denetimini devreye sokar, fiyatın bu şekilde dibe vurmasını engellerdik. Bu eylem toplumun gazını alma çabalarına karşı üreticinin bilincini ve hakkını aradığını gösteren çok sağlıklı bir tepkidir."
YENİ PARTİ İL BAŞKANI DAĞISTANLI: YETKİ VERİLDİ, SONUÇ ORTADA
Tüm saha programlarını iptal ederek partisinin Milletvekilleri Uğur Bayraktutan ve Fahri Özkan ile birlikte Akçakoca meydanına geldiklerini belirten Yeni Parti Düzce İl Başkanı Özcan Dağıstanlı ise şunları söyledi: "Milletvekillerimizle destek için alandayız. Duyduğumuza göre kaymakamlık izin vermediği ve Karasu tarafında traktörlere yönelik sigorta-trafik kontrolleri yapıldığı için katılım kısıtlanmak istenmiş, insanlarda çekince oluşmuş. Fındığın 150-170 liraya satıldığı yerde mazot 100 lirayı geçmiş durumda. Üretici sattığı 1 kilo fındıkla 2 litre mazot alamıyor. Bu tablo 23 senedir sürdürülen yanlış siyasi tercihlerin sonucudur. Cumhurbaşkanımız 'Verin yetkiyi' demişti. Yetki verildi ama etkisini çiftçi, emekli, öğretmen hep birlikte olumsuz olarak yaşıyoruz. Siyasi tercihler halkın ve bilimin yararına kullanılsaydı bugün fındık üreticisi bu mağduriyeti asla yaşamazdı."
Yorumlar (0)
Yorum Yaz
Yorumunuz moderatör onayından sonra yayınlanacaktır.
Gündem Haberleri
TümüCanan Üstüner yazdı: O İsimler Neden Yok?
Canan Üstüner yazdı: O İsimler Neden Yok?
Şırnak'tan Düzce'ye Acı Haber
Şırnak'ın Silopi ilçesinde görevli Düzce Yığılcalı Jandarma Astsubay Harun Alkan, meydana...
Başkan Özlü’den Asfalt İçin Gece Mesaisi
Düzce Belediye Başkanı Dr. Faruk Özlü, Emniyet Kavşağı’nda gece saatlerinde yürütülen asfalt...
Protokolden Tuncer Ailesine Taziye
Düzce Üniversitesi Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Cengiz Tuncer’in babası Hüsnü Tuncer hayatını...
Emniyet Kavşağı’nda Asfalt Çalışması Başladı: Trafik Tek...
Düzce Belediyesi, Aziziye Mahallesi İstanbul Caddesi üzerinde bulunan Emniyet Kavşağı’nda asfalt...
Kaynaşlı'da Yağmur Suyu Kanalları Temizlendi
Düzce İl Özel İdaresi ekipleri, Kaynaşlı ilçesi Tavak köyünde yağmur sularının tahliyesini...
Metek Üst Geçidi İçin Maliyet Hesaplanıyor
Düzce Belediye Başkanı Dr. Faruk Özlü’nün 100 Proje’sinden biri daha gerçekleşiyor. Şehir...
300 Metrelik Güzergahta Çalışmalar Sürüyor
Düzce Belediyesi tarafından yürütülen ve Millet Bahçesi ile Merkez Park’ı birbirine...
Düzce'de komandolardan Cumhuriyet Bayramı'na özel gösteri
Düzce'de 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı ve Cumhuriyet'in 103. yıl dönümü dolayısıyla düzenlenen...
Cumhuriyetimiz 103. Yaşında
Düzce, 29 Ekim coşkusu sokaklara taştı. Anıtpark’taki çelenk sunumuyla başlayan kutlamalar,...
Düzce'de Cumhuriyet Coşkusu
Düzce Valisi Mehmet Makas ve Düzce Belediye Başkanı Dr. Faruk Özlü, Cumhuriyet’in 103. yıl...
Düzce TSO’da Yeni Dönem Başladı
Düzce Ticaret ve Sanayi Odası’nın 2026-2030 dönemi için seçilen Yönetim Kurulu ve Meclis...



