CHP Düzce Milletvekili Talih Özcan Fındık İçin Konuştu
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın geçtiğimiz Pazartesi günü açıkladığı fındın taban fiyatlarını değerlendiren DüzceMilletvekiliTalih Özcan,ÖncüTelevizyon'da yayınlanan Canan Üstüner ile Güne Merhaba Programında değerlendirdi. Açıklanan rakamların, üreticilerin maliyetlerini karşılamadığını dile getiren Özcan, üreticilerin perişan edildiğini savunarak, üreticilerin sesi olmaya devam edeceğini vurguladı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın geçtiğimiz Pazartesi günü açıkladığı fındın taban fiyatlarını değerlendiren Düzce Milletvekili Talih Özcan, Öncü Televizyon'da yayınlanan Canan Üstüner ile Güne Merhaba Programında değerlendirdi. Açıklanan rakamların, üreticilerin maliyetlerini karşılamadığını dile getiren Özcan, üreticilerin perişan edildiğini savunarak, üreticilerin sesi olmaya devam edeceğini vurguladı.
“Üretici perişan edildi”
Özcan, “Ben belirli bir süredir fındık üreticilerinin sorunlarını meclis gündemine taşıyorum. Üreticilerimizle sürekli telefonlaşıyorum, mesaj gönderiyorlar ve sorunlarını dile getiriyorlar. Ben de fındık üreticilerimizin sözcüsüyüm. Üretici diyor ki; ‘ Maliyetler çok arttı. Her şeye zam yapıldı, işçilik maliyetleri arttı, mazot fiyatları arttı.’ Bunları bize iletiyorlar. Bizden yardım istiyorlar, ‘sesimiz olun’ diyorlar, bize güvendiklerin dile getiriyorlar. Fındık üreticilerimizin en az 4 dolar taban fiyat bekliyordu. Ben de bu taban fiyatla ilgili her zaman söylemişimdir, ‘150 TL olsun’ dedim. Üreticilerin seslerini duyurabilmek için birçok açıklama yaptım. Bu açıklamalarımıza rağmen Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan fındık fiyatlarına 84 lirayı reva gördü. Bu taban fiyatın, gübre, mazot, ilaç gibi maliyetlerini karşılayamaz üreticiler. İşçi giderlerini de ilave edersek, üreticilerimiz yine perişan edilmiştir. Beklenti çok yüksekti. Artış beklentinin çok altında kalmıştır. Bu yüzden ‘üretici kandırılmıştır sözcüğünü bu yüzden kullandım” dedi.
“Biz 4 dolar olmasını istemiştik”
CHP Olarak fındık taban fiyatlarının en az 4 dolar olmasını istediklerini kaydeden Özcan, “Biz uzun zamandır, seçimlerden önce üreticilerimize 4 dolar taban fiyat verilmesi ile ilgili her zaman söylemiştik ve CHP olarak üreticilerimizin yanında olmak istedik. Üreticilerimiz tekrar iştahlı olsun, gelecek sezon için de çalışsın, üretsin istiyorduk. Biz CHP olarak taban fiyatı 4 dolar olarak belirledik, ama bunun karşılığı çıkmadı” ifadelerini kullandı.
“TMO’nun alım şartları ile ilgili girişimlerimiz olacak”
TMO’nun üreticiyi zorlayan alım şartları ile ilgili girişimlerinin olacağını belirten Özcan, “TMO’nun fındık alım şartları ile ilgili girişimlerimiz olacak. TMO ‘ben bütün üreticilerimizin fındığını şu tarihlerde alacağım. Alacağım fiyatı da gerçek taban fiyat üzerinden alacağım’ demelidir. Ancak böyle bir şeyin olmayacağını düşünüyorum ben. Yani 84 TL’yi bunlar 70 TL’ye kadar düşürecekler. Tüccarın kucağına bu üreticiyi atacaklar, benim gördüğüm görüntü bu. İnşallah bu böyle olmaz. TMO gerçekten samimi bir şekilde erkenden, ‘Tüm üreticilerimizin fındığını şu tarihte alacağım, depolayacağım’ desin. İşte bu yüzden hep ‘FİSKOBİRLİK’ diyoruz. FİSKOBİRLİK’in eski günlerdeki gibi daha etkili olması gerekiyor. Depolama alanı ne kadar var? Bu fındığın randıman ölçümü var. Bu çiftçi ürettiği malın karşılığını bulabilecek mi? Randıman düşük olabilir, kırık olabilir, istediği ölçülerde olmayabilir, fındık üreticilerini de düşünmek lazım. TMO inşallah üreticileri tüccara itmez” ifadelerine yer verdi.
“Türk fındığı İtalyanlar'ın elinde”
Fındıktaki tekelleşmeye de değinen Özcan, “Türk fındığının en büyük sorunu, fındık İtalyanlar^'ın elinde. Tüm dünyada her ürünün bir borsası vardı. Dünya’da yüzde 70 bizim elimizde olan bir maalesef borsası bizim elimizde değil. Fiyatta belirleyici olan büyük sermayeler. Bu büyük sermayelerinde Türkiye’de uzantısı var. Bizim bu aracıları yok etmemiz lazım, hükümetin bu işe atması gerekiyor” şeklinde konuştu.
“Fındık fiyatlarının revize edilmesi için hükümete sesimizi duyurmaya çalışıyoruz”
Fındık fiyatlarını üreticileri memnun edecek şekilde revize edilmesi için iktidara seslerini duyurmaya çalıştıklarını sözlerine ekleyen Özcan, “Fiyatın yeniden revize edilmesi, artık yönetime bağlı, biz muhalefet olduğumuz için hep sesimizi duyurmaya çalışıyoruz. İnşallah bizim sesimizi duyarlar ve bu fiyatı değiştirirler diye umuyorum. Hiç olmazsa 100 – 110 TL bile olsa çiftçi nefes alır diye düşünüyorum. Fiyatlar gerçekten çok düşük, çiftçinin beklentisi karşılanmadı” açıklamalarında bulundu.
Yorumlar (0)
Yorum Yaz
Yorumunuz moderatör onayından sonra yayınlanacaktır.
Benzer Haberler
Bakan Yumaklı TMO'nun Fındık Alım Tarihini Açıkladı
Çeşitli programlara katılmak üzere Ordu'ya gelenTarımve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Perşembe...
Dağıstanlı'dan Milletvekili Özcan Yorumu: Kılıçdaroğlu'na...
Haber Düzce’nin "Samimi Bir Sohbet" programına konuk olan, geçtiğimiz günlerde görevden...
Düzce Ekonomi 2026: OSB'ler, Sanayi, İhracat, Yatırım...
Düzce'nin organize sanayi bölgeleri (DOSB ve Düzce 2. Yeşil OSB), tarımsal üretim, ihracat...
Siyaset Haberleri
TümüYeni Parti Düzce İl Başkanı Kim Olacak?
CHP'deki "mutlak butlan" kararı sonrası Kemal Kılıçdaroğlu'nun partiyi hemen kurultay...
Cumhur İttifakı Milletvekillerine Çıkıştı: "Hadi Çarşıya...
Milletvekili Talih Özcan, TBMM Genel Kurulu'nda ülke ekonomisi ve sosyal tabloya ilişkin...
MHP Cumayeri İlçe Kongresi Gerçekleştirildi
Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Cumayeri İlçe Kongresi tamamlandı. Mevcut İlçe Başkanı Yunus...
MHP Akçakoca Teşkilatı'nda Tuğrul Yavuz Dönemi
Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Düzce Akçakoca İlçe Kongresi yoğun bir katılımla...
Görevden Alınan Dağıstanlı'dan Koltuğuna Oturan 'Kenan...
CHP Düzce eski İl Başkanı Özcan Dağıstanlı, yeni atama kararının ardından sessizliğini ilk...
Milletvekili Özcan 'Haber Düzce'ye Bombayı Patlattı!
Özgür Özel liderliğinde kurulacak yeni partinin Temmuz sonu veya Ağustos başında ilan...
CHP Düzce’de Koltuğa Yeni İsim Atandı!
CHP Düzce İl Başkanı Özcan Dağıstanlı’nın görevden alınarak partiden ihraç edilmesinin...
Özcan Dağıstanlı Resmen İhraç Edildi!
CHP Düzce eski İl Başkanı Özcan Dağıstanlı, Yüksek Disiplin Kurulu kararıyla partiden ihraç...
Dağıstanlı'dan Milletvekili Özcan Yorumu: Kılıçdaroğlu'na...
Haber Düzce’nin "Samimi Bir Sohbet" programına konuk olan, geçtiğimiz günlerde görevden...
"Bu CHP’nin İç Meselesi değil, Türkiye’nin Gelecek...
Haber Düzce ekranlarında yayınlanan, Canan Üstüner’in hazırlayıp sunduğu "Samimi Bir Sohbet"...
Sandık Günü Kapıyı Kim Açacak? Gazeteci Üstüner: Sessizce...
Düzce sandığında ezberler bozuluyor! Kimsenin şans tanımadığı Davut Güloğlu yerel seçimde tek...
Dağıstanlı’dan Genel Merkez’e Sert Salvolar!
CHP Merkez Yönetim Kurulu (MYK) tarafından görevden alınan ve kesin ihraç talebiyle Yüksek...

