Konuralp'te Sıra Restorasyona Geldi
M.Ö. 377 ve M.Ö. 64 yılları arasında Nikomedia başkentli, İzmit Körfezi, İstanbul, Sakarya, Düzce ve Bursa arasında kalan bölgede hüküm sürmüşBitinyadevleti krallarından I. Prusias'tan alan Prusias Ad HypiumAntikKenti'nde yıl sonunda tamamlanması planlanan kazı çalışmalarının ardından restorasyona başlanacak.

M.Ö. 377 ve M.Ö. 64 yılları arasında Nikomedia başkentli, İzmit Körfezi, İstanbul, Sakarya, Düzce ve Bursa arasında kalan bölgede hüküm sürmüş Bitinya devleti krallarından I. Prusias'tan alan Prusias Ad Hypium Antik Kenti'nde yıl sonunda tamamlanması planlanan kazı çalışmalarının ardından restorasyona başlanacak.
Bölgede, Kültür Varlıkları Müzeler Genel Müdürlüğünün izniyle Konuralp Müze Müdürlüğü Başkanlığı’nda, Düzce Belediyesi destekleriyle başlatılan arkeolojik çalışmalar 2019 yılından bugüne 12 ay kesintisiz sürdürülüyor.

10 arkeolog ve Düzce Belediyesi tarafından sağlanan 60 kişilik personel ile ekipman desteğiyle yürütülen kazılarda bugüne kadar Medusa ve Büyük İskender heykel başları ile aslanlı mozaik gibi önemli bulgulara rastlandı.
Tarihte yaşanan depremler sonrası yıkıma ve değişime uğradığı tespit edilen antik kentteki kazı çalışmaları, uzman ekiplerce yürütülüyor.

Antik tiyatro, surlar, su kemerleri ve Roma Köprüsü gibi yapıların yer aldığı bölgede, tiyatro bölümündeki kazılarda şimdiye kadar 2 bin yıllık olduğu sanılan, Yunan mitolojisinde “Gorgon kardeşlerden tek ölümlü olanı ve gözlerine bakanı taşa çevirdiğine inanılan yılan saçlı, keskin dişli, dişi canavar" olarak bilinen Medusa heykel başı, mask (yüz kalıbı) heykelleri ile grotesk (eski çağ Roma yapılarında bulunan tuhaf, gülünç figürlerden oluşmuş süsleme) figürü ve tonoz (tavan örtüsü) bulundu.

Sahne bölümünün ortalarında yürütülen çalışmada ise yine Yunan mitolojisinde müziğin, sanatların, Güneş'in, ateşin ve şiirin tanrısı, kehanet yapan, bilici tanrı tanrı Apollon, Yunan mitolojisinde avcı Akteon'un kabartma heykellerine rastlandı.
Tiyatro yapısının büyük bölümü açığa çıkarılan kazılarda, geçen yılın son bölümünde "Dionysos Kült Mekanı"nı yansıtan aslanlı mozaik ve Antik Makedonya Krallığı'nın MÖ 336 - 323 yılları arasındaki kralı asıl adıyla III. Aleksandros veya yaygın adıyla Büyük İskender'e ait heykel başı, arkeologları heyecanlandırdı.

Halk arasında "40 Basamaklar" adıyla bilinen, yaklaşık olarak 100 metre uzunluğa ve 74 metre genişliğe sahip antik tiyatronun seyirci oturma alanı, aslan pençesi figürleriyle süslenmiş basamakları, kemerli geçitleri ve sahnesinin bir bölümü gün yüzüne çıkarıldı.

Düzce Belediyesi Kültür İşleri Müdürü Burçin Sarıcan bölgenin, korunmuşluk anlamında Anadolu coğrafyasındaki en değerli tiyatrolardan biri olarak değerlendirildiğini ifadelerine yer verdi.
Sarıcan, "Belediye Başkanımız Faruk Özlü'nün 'Tarihe bir not düşelim.' diyerek başlattığı çalışmada dünya mirasına çok büyük eserler kazandırmış olduk. Düzce Belediyesi, hem 50-60 personel ve ekipman desteği hem de buranın doğal güzelliklerinin aydınlatılmasına, çevresinin düzenlenmesine destek veriyor. Bu güzel, tarihe yansıyacak tiyatro alanımız da gün yüzüne çıkmış oldu. Bu bizim için de büyük bir mutluluk. Biz de hem ülkemiz adına hem de dünya mirasına kazandırdığımız bu güzel eser adına mutluluk duyuyoruz." ifadelerini kullandı.
Sarıcan son olarak, " Restorasyon için yapılacak proje tamamlanmak üzere, onun için çalışmalarımız hızlı bir şekilde yürüyor. Daha sonra bu muhteşem eseri hep beraber izleyeceğiz." dedi.
Siz bir de restorasyonunu tamamladığımızda görün
— Düzce Belediyesi (@duzcebld) June 20, 2024
Konuralp Antik Kenti pic.twitter.com/hjAg25xMsu
Yorumlar (0)
Yorum Yaz
Yorumunuz moderatör onayından sonra yayınlanacaktır.
Benzer Haberler
Konuralp'teki Kazılarda Büyük İskender Portre Başı Bulundu
DüzceBelediye Başkanı Dr. Faruk Özlü’nün göreve başladığı günden itibarenbüyükönem verdiği ve...
Türkiye’nin en adrenalin dolu yarışı Sakarya’da
SAKARYA(İGFA)-SakaryaBüyükşehir Belediyesi, motosiklet ve otomobil sporlarında marka haline...
Bursa'da Tarihi Irgandı Köprüsü Hakkında Bilmedikleriniz
Esmanur GÜLBAHAR - Onur POLAT - Herkes Duysun / BURSA (İGFA) - Irgandı Köprüsü’nün tarihini...
Gündem Haberleri
TümüDÜZCE’DE SAĞANAK HAYATI FELÇ ETTİ
Düzce'de öğle saatlerinde aniden bastıran sağanak nedeniyle cadde ve sokaklarda su...
AKÇAKOCA’DA NEŞELİ DAKİKALAR
Akçakoca’da yaz sezonu öncesi renkli ve neşeli görüntüler yaşandı. Ankara’dan tur otobüsüyle...
VALİLİKTEN KUVVETLİ YAĞIŞ UYARISI
Düzce Valiliği, kent genelinde etkili olması beklenen kuvvetli sağanak yağışlara karşı...
KALEDİBİ MESİRE ALANI YENİLENEN YÜZÜYLE SEZONA AÇILACAK
Beyköy'de sosyal hayatın canlanmasına önem veren Beyköy Belediye Başkanı Fatih Ocak, sosyal...
YUNUS ÖZAY ER'DEN SAMİMİ AÇIKLAMALAR! | SAMİMİ BİR SOHBET...
Gazeteci Canan Üstüner’in hazırlayıp sunduğu programın yeni bölüm konuğu, İYİ Parti Yerel...
DÜZCE’NİN EVLADI KAVAL VE ODA BAŞKANI BİLGİN’DEN HABER...
Düzce’nin yetiştirdiği başarılı bürokratlardan olan ve “Düzce'nin Evladı” olarak tanınan...
DÜZCE ÇALIŞAN GAZETECİLER CEMİYETİ İLK KONGRESİ YAPILDI
Düzce Çalışan Gazeteciler Cemiyeti 1. Olağan kongresi yapıldı. 23 Nisan Parkı’nda yapılan...
ÇOK AMAÇLI LİMAN VE MODERN BARINAK PROJESİ İÇİN ORTAK AKIL
Akçakoca’nın ekonomik ve ticari hayatına ivme kazandırması hedeflenen Çok Amaçlı Liman Ve...
DÜZCE’DE DİKAB’DA YENİ DÖNEM
Düzce İli Belediyeleri Katı Atık Birliği (DİKAB) Meclisi, Düzce Belediye Başkanı Dr. Faruk...
SAKARYA SEMALARINDA GİZEMLİ IŞIKLAR
Sakarya'nın Kocaali ilçesinde gece saatlerinde gökyüzünde beliren ışıklar merak uyandırdı.
BELTAŞ’IN ARAÇ FİLOSU YENİ MİKSERLERLE GÜÇLENDİ
Düzce’nin altyapı çalışmalarını güçlendirmek ve inşaat faaliyetlerine daha etkin destek...
CUMAYERİ’NDE TARİHİ GÜN: GALERİCİLER VE KARMA SANAYİ...
Cumayeri Belediyesi’nin öncülüğünde hayata geçirilen, ilçenin ekonomik ve ticari hayatına çağ...
